UYGARLIKLARIN KİMYA BİLİMİNE KATKILARI
Bilim tarihinin kökleri ilkel toplumlara ve uygarlıklara kadar uzanır.Kimyanın simyadan yola çıkarak bilim olma serüvenine katkı sağlayan uygarlıklar şunlardır:Mezopotamya,Çin,Hint,Mısır,Yunan,Ora Asya ve İslam uygarlıklarıdır.
Mezopotamya diğer medeniyetler gibi insan sağlığına önem veren bir uygarlıktır.Bitkilerin kök, sap,meyve ve yapraklarını ilaç yapımında kullanmışlardır

Mezopotamya'da bitkisel ve hayvansal boyalarla derilerin boyanmasına,cam ve camdan yapılan eşyaların ,mineral ve metallerin (altın,gümüş,kurşun,bakır,kalay,tunç,antimon gibi) süs eşyası olarak kullanıldığına dair bilgilere rastlanmaktadır.
ÇİN UYGARLIĞI
Çinli simyacılar bazı tepkimelerin sıcaklıkla olabileceğini düşünmüşler ve bu düşünceleri sayesinde su banyoları ve diğer ısı dengeleyici aletleri tasarlamışlardır.
Terazi kullanmış ,bambudan yapılan borularla cihazların parçalarını bağlamışlardır.Damıtma tekniği ile alkol elde etmişler.Bazı minerallerin ilaç olarak kullanılmasını sağlamışlar.Çinliler maddelerin nasıl tepkimeye girdiğini gösteren cetveller hazırlamışlardır.
HİNT UYGARLIĞI
Hint uygarlığında kimya biliminin ortaya çıkışı sürekli pratik yapılmasına dayalıdır.Çanak çömlek yapımı bu gibi aletlerin pişirilmesi,boyama maddelerinin hazırlanması Hint uygarlığının Kimya bilimine geçişinde önemli bir rol oynamaktadır.Hintli simyacılar ayrıca ilaç hazırlanmasına da önem vermiştir. Hintli simyacılar laboratuvarlarında fırın,imbik gibi araçları da kullanmışlardır.Hint uygarlığında demirler eritilerek büyük dökme sütunlar yapılmıştır.Hint biliminde Kimya ile ilgili en büyük gelişme atom teorisidir.Yunan kaynaklarında olduğu gibi burada da doğadaki varlıklar dört unsurdan oluşur(su,hava,toprak,ateş)meydana gelir. Bu dört unsur atomlardan oluşmuştur.Atomlar bölünemez parçalanamazdı.Farklı atomlar kendi aralarında birleşemez ama benzer atomlar üçüncü bir atomun varlığıyla birleşebilir buluşunu öne sürmüştür.
MISIR UYGARLIĞI

YUNANLILAR
Bitkilerden boyama maddesi elde etmeyi ,dokuları boyamayı,deri işlemeyi,arpadan bira yapılmasını,sabun üretimi,cam kaplar yapmayı biliyorlardı.Diğer uygarlıkların bilgileriyle kendi bilgilerini birleştirerek uygulamalı kimyayı geliştirmişlerdir.
ORTA ASYA
Çeşitli bitkisel ve inorganik kökenli boyaları,temizlikte çeşitli otları ve kil gibi köpüren maddeleri de kullandıkları görülür.Demir ,bakır,kurşun,gümüşte çeşitli eşyalar yapmışlardır.Alaşım olarak bronzu(tunç)ilk defa kullanan Orta Asya Türkleridir.Demire farklı birkaç maddeler katarak sert ve yumuşak çelik elde etmişlerdir.Elde ettikleri çelik ve metali kılıç,mızrak gibi silah yapımında kullanmışlardır.Tıp ile ilgili ilaç yapımı, kimya ve veterinerlik ile ilgili bilgilere sahiptirler.
İSLAM UYGARLIKLARI
Maddelerin yeniden incelenmesi ,yeni maddelerin sentezlenmesi ve sınıflandırılması ile ilgilenmiştir .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder